Snydt til ammestop – 3 situationer du skal være opmærksom på.

“At amme eller ej er en personlig beslutning som ingen kan træffe for dig”

Det lyder så flot ikk… Og hvis du er ligesom de fleste, så tænker du nok at det også er sådan det er, altså derude i virkeligheden. Ude i vinden og vejret og det liv der leves væk fra skærmen.

Men udover det åbenlyse i forhold til udfordringer med at etablere amning – så er der faktisk nogle situationer hvor du måske ikke helt ved at du kan risikere at blive snydt til at stoppe med at amme.

“Snydt… Aj Mia, nu bliver det lige meget nok” tænker du måske, “der er altså ingen i dagens Danmark som snyder nogen til at stoppe med at amme”….

Nææææ, måske ikke ligefrem forsætligt, men der ER situationer hvor du som forælder risikerer at ende i ammestop, fordi vejledningen du modtager er direkte årsag til et (måske ufrivilligt) ammestop – og hvor du ikke oplyses om at du ved at følge vejledningen faktuelt er i gang med et ammestop.

3 situationer hvor du kan risikere at blive snydt til ammestop:

Når din amning forsøges etableret:

(Her taler jeg om de første 2-3 måneder)

“Du har ikke nok mælk”, “Han tager ikke nok på – du producerer kun skummet mælk”, “Skal han ammes IGEN?”, “Nogle brystvorter egner sig bare ikke til at amme” – der er mange små kommentarer når man er i gang med at etablere en amning uanset om man oplever udfordringer eller ej. Pas på hvem du lytter til. Det der burde være hjælp, kan sagtens være den direkte vej til ammestop.

Læs også:
6 ting der vil kickstarte din amning

 

Når du eller dit barn skal undersøges eller behandles i sundhedssystemet – eller du skal have prævention:

Når du er syg eller på anden vis skal undersøges eller behandles i sundhedssystemet, så er det smart at være opmærksom på den vejledning du får i relation til din amning.

– Hjælper sundhedspersonalet dig med at få medicin du kan amme på eller beder de dig lave fuldt eller midlertidigt ammestop?
– Imødekommer sundhedspersonalet dit og/eller dit barns behov for at amme/malke ud lige før, under og/eller lige efter en undersøgelse eller behandling?
– Respekteres dit ønske om undersøgelser og behandlinger der er kompatible med amning og/eller igangværende mælkeproduktion?

Læs også:
Rikke ammehistorie: Om mors sygdom og medicin. 
Hormonspiralen havde nær kostet Marias amning.
Nicoline startede på mini-piller – og så knækkede hendes søns vækstkurve.
Hormonel prævention under amning – Go eller NoGo

 

Bemærk antallet af amninger/flasker kun lige kan skrabe sig op på 8 i døgnet – hvis man tager alle “evt” med.

 

Når du starter på fast føde:

– Støttes du i at fuldamme til omkring 6 mdr og derefter vurdere dit barns parathed – eller føler du at SP presser på for natflaske, grød/mos ved 4-5 mdr eller får du en følelse af at flaske/grød lader til at være eneste løsningsforslag nærmest uanset hvad du oplever udfordringer med, selvom du beder om hjælp til amningen/søvn/lure?

– Støttes du i at fortsætte amningen dag og nat, såfremt det er hvad du ønsker – også selvom barnet er 6-8-14-20 mdr? Eller oplever du tiltagende kommentarer omkring at amme mindre, give mere fast føde, overveje at stoppe natamningen og måske også dagsamningerne, evt med henvisning til at barnet jo skal kunne passes/puttes af andre?

Læs også:
Fast føde forvirring?
Anbefalinger om mælk til baby – et cirkus uden lige.

 

Og nu kommer den absolut vigtigste situation hvis du gerne selv vil bestemme over din amning:

Er du opmærksom på at såfremt du følger Sundhedsstyrelsens (og   Mejeriforeningens) vejledning til introduktion af fast føde – SÅ ER DU STARTET PÅ EN AKTIV FRAVÆNNING?

Ja, det skrev jeg. Og det mener jeg og det har jeg sagt i flere år nu.

 

Med den måde som Sundhedsstyrelsen (SST) og Mejeriforeningen præsenterer introduktion til fast føde – hvor de bytter amninger ud med grød (eller såkaldte smagsprøver) allerede fra 4-5 mdr og med ekstra turbo på fra 6 mdr – så har du startet en aktiv fravænning, som, hvis du fortsætter med at følge vejledningen, vil sikre at der er maksimalt 1 amning tilbage ved ca 12 mdr.

Hvis du undrer dig over hvor det står, så står det ingen steder, mærkeligt nok – men det ændrer ikke på at det er sådan man stopper med at amme. Det er nemlig faktisk den perfekte opskrift på at stoppe med at amme.

Bemærk at barnet allerede fra 6 mdr – efter vejledningen her – kun ammes eller får flaske 2-3 gange i døgnet og at det pointeres at amning om natten ofte ikke længere er nødvendigt – ved 6-9 mdr!

Den gradvise overgang til fast føde og vand/mme i kop (og evt mme på flaske), samtidig med at man fjerner amninger, giver en faldende produktion og et barn der simpelthen ikke længere “er i vane” med at amme – fordi brystet ikke længere tilbydes de der 10-12-14 gange i døgnet.

Mindre amning, mere fast føde, mindre mælkeproduktion, baby begynder at bide pga manglende flow..
Kan I se hvor det her er på vej hen?

Samtidig, så har samfundet som hele (familie, venner, fagpersoner) måske påvirket forældrene til at søvntræne barnet i en eller anden form. Ganske normal adfærd som at amme i søvn eller for beroligelse og trøst frarådes, med henvisning til at det skaber en “dårlig vane” samt at det gør det sværere for andre at berolige, passe og putte barnet. Så barnet ammes heller ikke i søvn.

Hvis man så også stopper natamningen ved 6-8 mdr, som både SST og Mejeriforeningen lægger op til, så vil produktionen falde voldsomt, da det er om natten den stimuleres bedst.

Læs også:

Søvntræning og normal babysøvn – Løgnen der ikke vil dø
Forældrefælde: Urealistiske forventninger leder til søvntræning
Kommunal anbefaling af søvntræning – Say WHAT now?

 

Når man så står med et barn på 8-9-10-11 mdr, som skal starte i institution, så ammer man heller ikke længere om dagen – måske ikke engang i weekenderne, for ikke at “forvirre barnet” – eller fordi pasningen har vejledt i at det er smartest at der ikke er en vane med at amme i det tidsrum barnet normalt passes.

Bemærk at flaske nu skal nedtrappes, imens amning kan fortsætte til 12 mdr eller længere “hvis I hygger jer med det”, men!… modermælk og mme beskrives i kop eller i maden og der figurerer ikke en eneste amning eller flaske i oversigten over dagens fødeindtag.

… og så er vi pludselig nede på meget få amninger.. Hvis der overhovedet er nogen.. Det kan enhver se…

Hvor mange af jer har ikke hørt en mor (måske jer selv) sige “Han sagde selv fra” eller noget i den retning… Og barnet var imellem 4 og 12 mdr…. 🙁

Eller den anden klassiker: Barnet begyndte at bide… afvise… være urolig… Gæt hvad babyer der er sure over manglende mælk gør 🙄

Jeg tænker ikke jeg behøver uddybe mine tanker om det…

 

Sundhedsplejerskerne udleverer disse foldere fra Mejeriforeningen, som jeg har taget screenshots fra – og ud fra hjemmesidens og folderens udsagn, så følger den SST’s retningslinjer , hvilket jeg også uden problemer kan se. Så I det mindste er de da konsekvente 🙄

Som jeg allerede har illustreret ud fra tidligere indlæg – se evt links nederst på siden her – så er SST’s egne pjecer nærmest identiske, omend de dog er bedre til at skrive at der kan ammes efter måltiderne.

Bemærk at amning, modermælk, modermælkserstatning eller flaske ikke nævnes én eneste gang – men det pointeres at barnet skal have 3,5 til 5 dl “mælk” i døgnet.

Visuelt er der dog også en klar signalværdi i f.eks SST udgivelsen “Mad til små – fra mælk til familiens mad”, som henvender sig til aldersgruppen 4 måneder til 2 år:
1 billede af amning (i sektionen 4-5 måneder)
2 billeder af flaskegivning.
4 billeder af modermælkserstatning i kop – og et enkelt af komælk.

Der er derudover ikke én eneste opskrift uden angivelse af at der skal tilsættes modermælkserstatning, ikke én eneste opskrift der forklarer hvordan man anvender udmalket modermælk i grød/mos – og der beskrives heller ikke at det ikke er nødvendigt at tilsætte modermælkserstatning hvis man ammer.

Der er naturligvis også den irriterende henvisning til at barnet indtil 1 år skal have modermælkserstatning, efterhånden som barnet ammes mindre.

Så deeeet….

Dette indlæg har været længe undervejs, men det var nedenstående kommentar der fik mig til at tage mig tiden til at skrive det.
Jeg synes simpelthen ikke det kan være rigtigt at mødre skal gå og tænke og føle sådan. Det gør mig så ked og vred. Anna er langt fra den eneste der har de tanker og følelser – desværre.

 

Jeg forstår ikke hvad SST tænker på….Mejeriforeningen har jeg en lille ide om, hvad deres encitament er.
Jeg vil fortsætte med at insistere på at samtlige signaler der sendes i ord og billeder i alle de publikationer jeg har set på, fortæller historien at man stopper med at amme inden barnet fylder 1 år… Det er det man gør her i landet… Og det tror jeg gør en kæmpe forskel for ammelængden ude i familierne.

Kan I forestille jer hvordan det ville påvirke, hvis der i alle publikationer var omtale og billeder af amning/udmalkning – i forbindelse med institutionsstart osv?

 

Dét var min liste af situationer hvor du kan være opmærksom på, om du reelt er på vej til at blive snydt til et ammestop. Er der noget jeg har glemt, så modtager jeg meget gerne en mail eller en besked.

 

Og nu er jeg så rigtig nysgerrig på hvad I tænker når I læser det her?

/ Mia

Kilder:

Mejeriforeningens hjemmeside “Mad til Børn” (Tilgået 21 august 2018):
http://www.madtilboern.dk/

Sundhedsstyrelsens bog “Mad til små – fra mælk til familiens mad” (2017):
https://www.sst.dk/~/media/E382EA4F4DD7410B8A71243B7F97E70B.ashx

Sundhedsstyrelsens bog “Sunde Børn” (2018):
https://www.sst.dk/da/udgivelser/2018/~/media/C604A8A9E7C5404A83C040790476BE52.ashx

Vil du læse mere?
Fast føde forvirring
Anbefalinger om mælk til baby – et cirkus uden lige

25 Comment

 1. Johanne says: Svar

  Kunne ikke være mere enig. Fedt at du sætter ord på det her!
  Følte vi konstant var bagud mht. måltider og introduktionen af fast føde, da min datter var 6-9 mdr. pga. de anbefalinger! Da hun blev ældre gav det hele pludseligt sig selv, hun blev mere sulten efter fast føde og forsatte amningen. Men ville da gerne have været den dårlige samvittighed og de bekymringer foruden!!

  1. Mia says: Svar

   Kære Johanne.

   Jeg tror mange familier kan nikke genkendende til den der dårlige samvittighed over ikke at kunne “få barnet til at spise”, over at “amme for meget” og bekymringerne omkring hvad man mon har gjort forkert – eller værre endnu: Hvad der mon er galt med barnet siden det ikke vil spise.

   Det er rigtige ærgeligt.

   Kh Mia

 2. Matilde says: Svar

  Jeg blev “snydt” til ammestop før vi overhovedet nåede til fast føde. Selvom min søn var en tilpas og frisk dreng, lå han konstant en smule under gennemsnittet på vægtkurven. Fra starten af blev jeg totalt stresset og ked af den måde min SP snakkede om hans vægt på – som om det var meget alvorligt – og vi skulle gerne supplere med MME en-to gange om dagen! Det hjælper ligesom ikke rigtig på mælkeproduktionen 🙁 men jeg fulgte blankt hendes råd, for man kan jo slet ikke have i sit hjerte at man ikke kan stille sit barn sult. Jeg måtte selv finde frem til at bruge brystpumpen, hvilket også hjalp på brystproduktionen i en periode. Men skaden var nok sket, da han blev meget glad for flasken – både da der var MME i og min egen mælk. Så til sidst gad han ikke mit bryst mere, og blev så rasende hver gang jeg tilbød det! Da han var 4 mdr gammel blev jeg rådet til at supplere alle måltider ved brystet med en flaske, for hans vægt så ikke bedre ud. Og så blev amningen nemlig stille og roligt trappet ud, jeg producerede ikke nok mælk (selvom jeg flere gange om dagen pumpede ud) og som 5 mdr gammel fik han udelukkede MME da brystet bleve totalt afvist.

  Min oplevelse er, at der faktisk nok ikke var det store problem med hans vægt. Han er bare en mindre dreng end gennemsnittet, og har altid været det. Men SP formåede at gøre det til et meget større problem end det var, og det påvirkede desværre min egen mælkeproduktion meget 🙁

  Tak for din blog og de vigtige ting du sætter fokus på! Jeg er blevet meget klogere og ved, hvad jeg skal være opmærksom på når jeg en dag skal amme igen.

  1. Mia says: Svar

   Kære Matilde.

   Øv for den da, det lyder som en rigtig svær start på forældreskabet.

   Det du fortæller her er så klassisk og jeg har hørt nærmest præcis samme historie så mange gange.
   Nogle gange er supplering helt på sin plads og meget nødvendig – men det er enormt vigtigt at vi sikrer at den ammende får tilbudt en ordenlig afdækning af hvorfor supplering er nødvendig og at der tages tiltag for at sikre og bevare barnets lyst til at sutte hos mor. Ellers ender man nemlig hurtigt i en situation som den du beskriver.

   Jeg er glad for at du føler indlægget har givet dig ny viden, så du er forberedt på næste gang.

   Kh Mia

 3. Malene says: Svar

  Jeg har lige fundet din blog og jeg synes det er dejligt jeg ikke er den eneste der elsker at amme og “stadig” ammer. Har en dreng på snart 11 måneder og møder jævnligt : ammer du stadig???

  Samtidig kan jeg også læse at jeg bare har været mega heldig med både sunheds plejerske, læge osv. Fødte hjemme, så havde jordemoder ved hånden hver dag i halvanden uge som hjalp med amningen. Fik en dejlig Sunhedsplejerske som hurtigt sendte mig til amme vejleder pga bryst betændelse. Og amme vejleder blev så min Sunhedsplejerske senere.

  Jeg er kun blevet støttet i at amning er det bedste og helt klart barnets behov. Jeg føler mig meget heldig 🙂

  1. Mia says: Svar

   Kære Malene.

   Hvor lyder det bare dejligt!!!

   De historier findes naturligvis også – og der er mange af dem.

   Kh Mia

 4. Anne-Katrine says: Svar

  Skønt og meget relevant artikel. Jeg bliver nødt til at få en ting på det rene – da jeg simpelthen ikke kan tro på, at det jeg får at vide af sundedsfagligt personale er korrekt. Er det virkelig nødvendigt at tilføre modermælk eller modermælkserstatning i grød og mos for at dække barnets energibehov, hvis jeg ammer umiddelbart efter grød/mos-måltidet eller ammer en time senere i forbindelse med en lur?

  Mvh. den undrende mor, der aktuelt ammer barn nr. to ❤

  1. Mia says: Svar

   Nej!

   Grød og mos er slet ikke nødvendigt – overhovedet!

   Am am am og stik ungen noget “rigtig mad” ved siden af. Når baby er klar til at spise det, så spiser den – ryger det ved siden af, så er baby ikke klar.

   Nogle børn er klar ved 6 mdr, nogle først ved 8-9 mdr.

   Hvis du søger på BLW her på siden, så kommer der nogle indlæg hvor jeg har skrevet lidt om det der med at droppe græd og mos helt. Måske du vil finde det spændende?

   Kh Mia

  2. Mia says: Svar

   ….. jeg turde ikke skrive det, men altså f*ck it! Here goes.

   Den der tynde starter grød/mos man vejledes i at give ved 4-5 mdr er så næringsfattig at man er NØDT TIL at tilsætte fedtstof for at få den op på en næringstæthed der kan retfærdiggøre at give det istedet for flaske/amning.

   Og det skriver SST selv!

   Det. Er. Så. Tåbeligt. !

   1. Stina Mølbæk Hjort Madsen says: Svar

    Godt du skriver det, selvom du ikke turde til en start! GODT DU SKRIVER HELE ARTIKLEN.. Åhh, hvor er der mange derude der tror de ved en masse, men som i virkeligheden ingenting ved.

    1. Mia says: Svar

     Kære Stina.

     Det gør mig så glad at du finder indlægget brugbart.

     Kh Mia

 5. Natasha says: Svar

  Jeg tænker, at jeg er meget enig langt hen af vejen i at der er alt for meget fokus på mme og at der er noget meget forkert i at mejeriforeningen er inde over officiel kostvejledning. Studsede jeg godt nok også noget over, da vi for en uges tid siden fik pjecerne af sp!

  Men det jeg også tænker det er, at de har jo vel ret i at det er “nemmere” hvis barnet spiser en del almindelig mad omkring evt fars barsel eller institutionsstart. Jeg er førstegangsmor og min datter er kun 4 mdr, så aner ikke hvordan det bliver for os til den tid. Men jeg synes det er svært at forestille mig at fortsætte med meget amning fra ved 9-mdr’s alderen, hvor jeg skal starte arbejde? Og tror jeg får svært ved overfor far, som overtager barslen at forsvare et fortsat stort ammebehov? Hmmm det blev det mere personlige:-)

  Men helt enig i at anbefalingerne er alt for prægede af især mme og en forestilling om at man naturligvis ønsker ammestop hurtigst muligt!

  1. Mia says: Svar

   Kære Natasha.

   Jeg hører dig – og dine tanker er du ikke alene med. Det er faktisk, efter min erfaring, de tanker flest har når tankerne begynder at kredse omkring barslens slutning/skift til at far er hjemme.

   Jeg kan så bare også fortælle dig at der sidder SÅ mange derude som vil kunne fortælle dig – og alle de andre – at man sagtens kan amme videre selvom barnet starter i pasning eller det er fars tur til at være hjemme.

   Når barnet er lille, så beder det om bryst og har ikke en forståelse af at det der bryst altså kun sidder på den ene specifikke forælder. Men det ved det udemærket godt når de bliver ældre.

   Børnene forventer ikke at blive ammet af alle andre – og når muligheden for amning bare ikke ER der i et bestemt tidsrum, så vil langt de fleste børn drikke og spise efter behov – samtidig med at de oftes gerne vil have en god ammetår når mor kommer hjem.

   Ja, de kan godt spørge efter at blive ammet, selvom mor ikke er hjemme – ligesom vi andre kan sukke efter noget der ikke er i skabet og stå og kigge ledende i køleskabet for om der da ikke pludselig dukker “noget” op som man lige har lyst til.

   At barnet kunne ønske sig en tår er ikke ensbetydende med at barnet ikke kan hjælpe til anden trøst, mad og nærvær.

   Hvad tænker du om det?

   Kh Mia

   1. Natasha says: Svar

    Tak for dit svar! Du har sikkert ret, men lige nu kan jeg slet ikke forestille mig, at vores datter skal kunne puttes til lur uden en ammetår. Og tror egentlig også det er farens frygt! Men der er jo trods alt nogle måneder til og ting ændrer sig jo konstant med sådan en lille størrelse. Så jeg vil da forsøge at tro på, at det kan lade sig gøre at kombinere amning og far-barsel

    1. Mia says: Svar

     ❤️

 6. Katja says: Svar

  Tusind tak for det indslag!
  Kan godt se jeg er naivt blevet narret til at afvænne amningen.. har hele tiden følt jeg ikke rigtig turde gå for meget ud over sst anbefalinger.. har haft undret mig over at der kun står noget omkring mme, og meget lidt om amning.. 🙁
  Har fra startet ikke haft et behov for at give mme når jeg kunne amme og malke ud – selvom jeg havde en sp der prøvede at presse på, nægtede jeg når jeg havde masser af mælk selv… bliver så ked af at jeg først nu 10 mdr efter fødsel er helt klar til at springe ud af rammen og følge mavefornemmelsen mere end hvad anbefalingerne siger..
  men tusind tak for indlægget, jeg har indset nogle ting og ved hvordan jeg skal agere næste gang.

  1. Mia says: Svar

   Kære Katja.

   Det gør mig ondt at du sidder i en situation du gerne havde set anderledes.

   Jeg er samtidig glad for at du føler du nu har anden information, som gør dig i stand til at træffe valg der føles mere i tråd med dine ønsker som mor.

   “Do the best you can until you know better. Then when you know better, do better”

   Kh Mia

 7. Ditte says: Svar

  Jeg mærker en kæmpe knude i min mave, når jeg læser dit (enormt vigtige) indlæg. Jeg kan ikke lade være med, at have ondt i maven over de forældre, der blindt følger de officielle råd. Jeg kan ikke lade være med at have ondt i maven over, at vores uddannede!!!! sundhedspersonale råder til ammestop.

  Min datter på 10 mdr. er blevet fuldammet til 6 mdr. og er blevet introduceret til mad via BLW-principperne. Og jeg ammer ligeså meget som inden og stadig mange gange i løbet af natten. Og det føles som det mest naturlige i hele verden for os. Hun skal heller ikke i institution, så vi har absolut ikke travlt med noget som helst.

  1. Mia says: Svar

   Kære Ditte.

   Det er præcis den knude jeg jo også havde – og stadig har.

   Fra min vinkel handler det om at skabe opmærksomhed omkring at SST ikke vejleder udfra forskning alene – der er i høj grad kultur blandet ind i det.

   At du og jeg er i stand til at sortere i den vejledning der gives er jo dejligt for os – men det burde dæleme ikke være nædvendigt at skulle være “kildekritisk” overfor en fagperson.

   Jeg ser det som fagpersoners vigtigste opgave at sikre faglig funderet vejledning med en bred information omkring konkrete anbefalinger OG tilpassede alternativer til den specifikke situation.
   Hvordan skal forældre ellers kunne navigere i den information der gives – hvis den tydeligt lægger op til “det rigtige valg” og ikke forholder sig åbent og nysgerrigt til andre tilgange?

   Hvor er I heldige at I har mulighed for at følge jeres hjerter og udskyde pasning til det føles rigtigt for jer.

   Kh Mia

 8. Maja says: Svar

  Vi har lige snakket om at det var rart at min kæreste stod op med vores datter om morgenen, fordi jeg er ‘aktiv’ med amning om natten. Så sagde han, “altså nu er det jo dig som har valgt det, de færreste ammer jo efter at barnet er blevet et år”. Vores datter er 15 mdr, og jeg har aldrig taget et bevidst valg om hvor længe jeg ville amme, men bare at jeg gerne ville.
  Tak for et rigtig godt indlæg, som jeg håber at andre end os der allerede følger dig, fordi vi har samme holdning.

  1. Mia says: Svar

   Kære Maja.

   Jeg kan mærke at jeg bliver lidt….. ramt… af din kærestes kommentar.
   Jeg kender ham ikke og kan derfor ikke vide om det bare er sådan en konstatering eller det var en lille stikpille?

   Jeg har lige igår haft en samtale med min egen kæreste (mand) om det med at noget godt kan være svært og hårdt, selvom det er selvvalgt og føles som det rigtige.

   Sådan noget som at du får morgenen til søvn, imens din kæreste står op, er jo også en kæmpe støtte til at blive ved at amme – for det GØR da en forskel med opvågninger om natten og så de ekstra minutter/timer om morgenen.

   Kh Mia

 9. Sandra Bindesbøll Ohsten says: Svar

  Jeg synes, det er vigtige pointer, Ammemafiaen trækker frem. Dog synes jeg ikke, overskriften “snydt til ammestop?” er passende. Ifølge sproget.dk betyder “snydt” følgende: “opføre sig bedragerisk, falsk el. svigefuldt over for nogen for at bringe sig selv i en bedre position eller opnå en fordel el. et gode.”

  Jeg tror ikke, Sundhedsstyrelsen kommer med anbefalingerne for at bringe sig selv i en bedre position eller for at opnå en fordel/gode. Hvad opnår de ved at give dårlige råd?

  Dog er jeg personligt af den opfattelse, at det er elendig vejledning, og at der burde gøres mere ud af ordentlig vejledning. Og igen: der er tale om vejledning. Det vil sige råd, man kan følge, hvis man har lyst. Det virker på mig som om, der er en del derude, der har svært ved selv at gøre op med sig selv, hvad de føler, tænker, mener om amning, og selv tage stilling til, hvordan/hvor længe de ønsker at amme. Det er virkelig ærgerligt. De kvinder burde støttes af god ammevejledning, og støttes i at blive mere selvstændige. Alle virkende sundhedsplejersker burde uddannes inden for amning og løbende sørger for at opdatere sig inden for nyeste forskning inden for deres felt (lige som alle andre, der arbejder med mennesker, i øvrigt burde). Jeg ved ikke, hvor man skal henvende sig, hvis man ønsker sådan en ændring.

  Men sådan som den nuværende regering er i gang med at skære ned og udhule velfærdsstaten, går det desværre nok kun en vej. Der er ikke engang ordentlig tid til at blive på sygehusene (hvis det ønskses) efter en fødsels. Og stakkels det sundhedspersonale, der er ansat på sygehusene (og andre steder, i øvrigt også). De skal år for år løbe hurtigere og hurtigere. Så i sidste ende; hvem kan/bør man stille til ansvar?

  Og som en krølle på halen: så er det altid subjektivt, hvad man opfatter som henholdsvis gode og dårlige råd. Og uanset hvor meget man prøver, kan man aldrig stille alle tilfreds. Personligt mener jeg, man også selv har et lille ansvar for at søge råd og vejledning, hvis de råd og den vejledning, man står overfor, ikke lige passer til ens temperament og/eller ønsker.

  1. Mia says: Svar

   Kære Sandra.

   Ok, du er ikke enig i ordet “snydt” – jeg forestiller mig du synes ordet “bedrage” ville være mere passende.
   Jeg giver dig ret i at jeg ikke havde slået ordet “snydt” op i en ordbog og derfor heller ikke havde taget højde for at nogen kunne mene at det var et forkert ord at bruge.

   Men, nu hvor jeg slår det op, så står der faktisk også:

   “berøve nogen det som vedkommende har ret eller adkomst til”
   og
   “give nogen et falsk indtryk; fremkalde en falsk forestilling hos nogen”
   (https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=snyde)

   og så synes jeg måske alligevel det passer helt godt. Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at ændre det – for jeg SYNES at de snyder OG bedrager.

   Derudover er jeg SÅ enig i det medste af det du skriver.

   Jeg har det dog svært med at man selv er ansvarlig for at tjekke op på den vejledning man modtager.
   Det er bare ikke alle som har de fornødne forudsætninger til at kunne det – slet ikke hvis man er vokset op med en blind autoritetstro (som altså stadig er den hyppigst forekommende opdragelse efte rmin erfaring).

   Det kræver en del overblik at reflektere over vejledning tænker jeg – og det overblik har man typisk ikke hvis man finder sig selv i en situation hvor man er lidt usikker og bange for at fejle.

   Det er jo ikke en hæk der vokser ud igen hvis man kommer til at klippe forkert med hæksaksen – så indsatsen er så høj at de fleste støtter sig MEGET til fagpersoners udtalelser og råd.

   Og nej – man kan ikke altis ramme alle 100%. Men man kan dæleme godt være mere nuanceret end jeg oplever SST er.

   Kh Mia

 10. Gitte says: Svar

  Åhh altså jeg føler mig så ramt af alt det du skriver, og kan næste tude over at jeg ikke ku amme mine to ældste længere end hvad jeg gjorde. Jeg havde på en eller anden måde fået den opfattelse fra Sundhedsplejesken og det materiale du og viser billeder af, at hvis jeg ikke startede mine børn på mos ( helst allerede som 4 mdr) senest når de var 6 mdr, kom de nærmest aldrig til at spise fast føde og blive voldsomt kræsne. Jeg kan nærmest sætte tjek ved alle de reaktioner, som du nævner, og får endnu mere dårlig samvittighed over ikke at ha gjort det godt nok og ikke ha dobbelt tjekket informationen.

  1. Mia says: Svar

   Kære Gitte.

   En af de primære grunde til at jeg ville skrive dette opslag, var for at “nå” mødre som dig.

   Titlen “Snydt til ammestop” er ment i rammeste alvor, fordi det jo netop ikke er DIG som mor der skal tjekke information som du får fra fagpersoner – det er dér hele problematikken ligger.
   Du skulle gerne kunne stole på at den information du får er uvildig og faktabaseret – og at du vil blive oplyst hvis det forholder sig anderledes.

   Når jeg skriver her gør jeg mig også meget umage for at skelne imellem hvad der er mine tanker, følelser og holdninger – og hvad der er fakta, netop fordi jeg tror på at det er op til den enkelte forælder at træffe valg for sig selv og sin familie.

   Og hvordan skal man kunne træffe informerede valg – uden pålidelig information?

   Det er ikke din skyld. På nogen måde. Du fulgte en vejledning fra en fagperson.

   Kh Mia

Hvad tænker du?